cat-right
 

Manuál terápia

A manuál terápia az ízületi és gerinc panaszok kezelésének egyik lehetséges formája. Olyan speciálisan kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogásoknak az együttese, melyek a mozgató szervrendszer visszafordítható működési zavarainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. Manuál terápiát csak erre jogosult diplomával rendelkező szakember: orvos, gyógytornász végezhet!
A mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, az ülő életmód és a csontrendszer helytelen vagy hirtelen nagy terhelése miatt az ízületekben mozgást beszűkítő elváltozások, ízületi blokkok alakulhatnak ki. Ízületi blokk meglétekor az adott ízület mozgása egy vagy akár több irányba is korlátozottá válik. Ennek hatására a szomszédos szegmentekben túlmozgás, degeneratív elváltozás, fájdalom, az izmokban túlfeszülés vagy túlnyúlás, a bőrön pedig reflexes reakcióként elszíneződések illetve érdes felületek alakulhatnak ki. Az ízületi blokkok oldásával az ízületi problémák többsége orvosolható.
A manuál terápiában a vizsgálatnak éppen olyan nagy jelentősége van, mint magának a kezelésnek, ezért a kezelést egy nagyon részletes, mindenre kiterjedő, mozgásvizsgálat előzi meg. Ennek segítségével a terapeuta (orvos vagy gyógytornász) lokalizálja a perifériás ízületek vagy a csigolyák területén kialakult mozgásfunkció zavarokat. Az ízületi működés helyreállítására a kezelő mechanikus, kézi energiát alkalmaz. A kezelés speciális műfogások rendszeréből áll. Az ízületi blokk lassú, fokozatos és ismételt mozdulatokkal végzett oldásával az ízületek visszakerülnek eredeti helyzetükbe, ami az őket körülvevő izmok, inak, szalagok feszülését és a rájuk nehezedő nyomást is csökkenti. Mindez a fájdalom csökkenését és a mozgás javulását eredményezi.
A manuál terápia azonban közel sem kizárólag egy passzív technika. A kezelés során a manuál terapeuta a pácienssel együttműködve, összehangoltan dolgozik. A terápia során elért mozgásjavulás és blokk oldás stabilizálására és megtartására a kezelő aktív gyógytorna feladatokat ad a páciensnek, melyeket megadott ismétlésszámmal és gyakorisággal kell házi feladatként elvégezni. Ezekkel megakadályozható az ízületi funkciózavar újra kialakulása.
A manuál terápia ellenjavallt tumoros betegeknél, súlyos csontritkulásban szenvedőknél, akut gyulladásos folyamatoknál, traumás eltéréseknél és súlyos degeneratív elváltozásoknál.

Kinek ajánlott a manuál terápia?

 • nyak, hát, derék fájdalom
 • végtagfájdalom (pl. váll, csukló, ujjak, csípő, boka, térd)
 • gerincsérv
 • fejfájás
 • szédülés
 • fülzúgás

Kinek nem javasolt a manuál terápia?

 • csontritkulás
 • friss baleset, sérülés, zúzódás, szalagszakadás
 • friss gyulladásos állapot
 • általános kötőszöveti gyengeség
 • súlyos belső szervi betegségek

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és szeretné kezelni problémás testrészeit ízületeit, szeretettel várjuk fitnesz termünkben!

  3404 megtekintés