cat-right
 

Kismama torna – szülésre való felkészítés

Kismama tornaNői életünk legfontosabb időszakában, a terhesség alatt nagy figyelmet kell fordítanunk egészségünk megőrzésére. A terhességhez kapcsolódó élettani változások, melyek hatnak a keringési rendszerre, légzésre, szervezetünk sima izomzatára, kötőszövetes elemeire, a központi idegrendszerre, olyan negatív változásokat eredményeznek, melyek túlsúlyát egy megfelelő mozgásprogrammal megelőzhetjük.

A mozgásprogram szempontjai, prevenciós elemei

A terhelés megfelelő felépítése:

  • megváltozott keringés, légzés figyelembevétele
  • helyes testhelyzetek megéreztetése, betanítása
  • helyes testtartás betanítása, gerincvédelem

Kismama torna 2A mozgásanyag hangsúlyozott része a medence alap (gátizom) izmainak aktivizálása, erő növelése. Abban az esetben, ha az I. trimeszterben jelentkezik a vizelet elcseppenése hasűri nyomásfokozódásnál, figyelmeztet arra, hogy tudatosan foglalkozni kell a gátizmok erősítésével, hisz a kismama egyéni adottságai miatt esély van a szülés utáni stressz inkontinencia megjelenésére.
Alsó végtag gyakorlatok, a vénás keringés támogatása, ödéma megelőzése, lábboltozat tartásáért felelős aktív elemek erősítés elengedhetetlen része a tornának. Fontos a kismamát megtanítani a kismama torna 3relaxáció valamelyik formájára, mely támogatja az emocionális egyensúlyt. Mindez lehetővé teszi, hogy az anya irányítója, s  ne szenvedő alanya legyen a szülésnek. Rendelkezni fog egy olyan lelki egyensúllyal, mely egy kontrollált, tudatos szüléshez vezet.
A mozgásprogram elemei felhasználhatók a gyermekágyi és a szülés utáni kondicionáló programban is.


Amennyiben felkeltettük érdeklődését és szeretné kezelni problémás testrészeit ízületeit, szeretettel várjuk fitnesz termünkben!

Forrás : Mozgásterápia, 2006/3, XV, 17-19.
  4960 megtekintés