cat-right
 

Csontritkulás elleni torna

csontritkulas elleni tornaA csontritkulás a csontváz rendszer betegsége, melyben a csonttömeg csökken és a csontszövet mikroszerkezetének károsodása miatt nő a csonttörések bekövetkezésének kockázata. Néma járvány, vagyis meghatározott időnek el kell telnie, hogy a betegnek panasza legyen, ezért gyakran az első csonttörésig tünetmentes, ezért is kiemelkedően fontos a korai diagnózis, kezelés.  Az átlag életkor előrehaladtával nő az esélye a csontritkulásnak. Szövődményei közt a combnyaktörés, csigolyatörés, bordatörés, alkartörés a legjellemzőbb, melyek már kis erő hatásra is bekövetkeznek.
csontritkulas elleni torna 2Az osteoporosis prevenciójában, mind kezelésében fontos szerepet kap a gyógytornász, hisz mindhárom szint-a primer, a secunder és tercier prevenció során- a kezelés kiemelkedően fontos része a szintekhez adaptált fizikai aktivitás. A torna során azok a testtájak kerülnek preventív izomerősítésre, melyeknél a csonttörés típusosan jelentkezik. Az alkalmazott gyakorlatok gravitáció ellenében történnek, mert a csonttömeg  növekedésének ingerei a terheléses gyakorlatok. Az egyensúlyi reakciók javítása, a tartásjavítás mind beépülnek a mozgásanyagba. Már kialakult osteoporosisnál heti 3*45 perces mozgás ajánlott.

Szempontok:

  • a már kialakult deformitásokból eredő izomegyensúly felbomlás rendezése
  • a testtartás korrigálása
  • egyensúly fejlesztése, koordinációs tréning
  • a csonttömeg csökkenés mérséklése
  • általános mozgáskészség javítása
  • aerob kapacitás fejlesztése
  • életviteli tanácsok, otthoni mozgásprogram

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és szeretné kezelni problémás testrészeit ízületeit, szeretettel várjuk fitnesz termünkben!

  3348 megtekintés